Porträtt

Att ta porträttbilder är en hel vetenskap som naturligtvis inte går att avhandla på några få rader här, men några grundläggande tips tänkte jag ändå ta. Oavsett om man väljer att ta sina porträtt i naturligt ljus utomhus eller med hjälp av blixtar, så finns det några saker att tänka på. För att illustrera har jag två bilder, föreställande mig själv

portratt1

På den första bilden finns det alldeles för mycket störande saker i bakgrunden. Skärpedjupet är alldeles för stort, så alla störande saker kommer dessutom i fokus. Ett halvkroppsporträtt på en person gör sig dessutom inte bra i liggande format. Modellen ser dessutom väldigt butter ut.

portratt2

Nästa bild är vissa grundläggande misstag tillrättade. Bildformatet är ändrat till stående vilket passar bättre för ett halvkroppsporträtt. Bakgrunden är ändrad till en grön häck, vilket tillsammans med ett avsevärt kortare skärpedjup gör att bakgrunden upplevs lugnare. Modellen ser också lite muntrare ut. Ljuset är ganska jämnt fördelat och exponeringen korrekt. En liten ram gör bilden lugnare.

Det var några tips om porträttfotografering. Nedan några porträttbilder som jag tycker mycket om.

Porträttbild
Min son, fotograferad framför vår braskamin vilket gav det varma ljuset i hans ansikte.
Vardagsporträtt
Ett porträtt av min sambo, taget hemma i soffan. Ett spontant vardagsporträtt som jag tycker mycket om. Lite softat för den rätta känslan.
Porträttfoto
Ett annat porträtt av min sambo som jag gillar väldigt mycket. Ljusare exponerad än vad som är vanligt för mig.

 

Ett porträtt taget utomhus med en modell. För att lätta upp skuggorna i modellens ansikte håller hon i en reflexskärm. Inget övrigt ljus.

IMG_4425

Här en senare bild från samma serie. Modellen ville ha keps på sig och då uppstår en ganska stor risk att övre delen av ansiktet skuggas. Därför användes en extern blixt på kameran som upplättningsblixt. Exponeringskompensationen för blixten ställdes ned till -2.

IMG_4455b

 

Några bilder från ett senare tillfälle med samma modell. En blixt med paraply, på vänster sida om modellen sett från kameran.

1

Här har blixten kompletterats med en slavblixt på en ljus bakgrund.

2

 

Studioporträtt på modell. Huvudljus med softbox på modellens högra sida, upplättningsljus på vänstra sidan med paraply. Blixt på bakgrunden.

Foto/©: Christer Hägglund Foto/©: Christer Hägglund Foto/©: Christer Hägglund

Studioporträtt på fotografen själv. Studioblixt i softbox som huvudljus, studioblixt i paraply som upplättningsljus och en kamerablixt i snoot som hårljus

IMG_0226b IMG_0255d