Bilar

Bilar spelar en stor roll i den moderna människans liv, vare sig vi vill eller inte. Det är också ett stort intresse för många människor. Att fotografera bilar är också ganska vanligt förekommande och jag tänkte försöka mig på att ge några tips för en lyckad bilfotografering. Som exempel har jag på bilderna nedan en MGB som ägs av en god vän vilken jag fick tillfälle att fotografera i somras.

Den fotograferingen bestod av två delar, dels skulle vi försöka ta bilder med fart på bilen i rörelse, och dels på bilden stillastående i någon lämplig miljö eller med lämplig bakgrund. För fotograferingen i rörelse så hade jag tagit hjälp av en annan god vän som fick köra min vardagskombi, medan jag själv tog plats i dess bagageutrymme, vänd bakåt med benen hängande ner över kanten. Vi hade uppsökt ett industriområde med en lämplig sträcka och började köra. Hemligheten till bilder med fart är faktiskt farten, och den ska vara låg. Man kör på ettans växel såpass fort att man kan hålla en jämn hastighet så att båda bilarna kan hålla samma inbördes avstånd. Sedan ställer man in Tv-läget, tidsautomatiken, och en förhållandevis lång slutartid, i det här fallet ca 1/10-1/15. Kameran anpassar då bländaren för att få rätt exponering. Den långa slutartiden gör att omgivningen smetas ut och det ser ut som om bilden är tagen i 100 km/h.

 

IMG_1452b
MGB i låg fart som ser ut som hög fart
IMG_1558
Bild med förbättringspotential. Man skulle kunna klona bort stolpen i bakgrunden.

 

När det sedan kom till den stillastående fotograferingen så hade vi hittat ett hus att ha som bakgrund. Tanken var att få till lite känsla av en herrgård och dess huvudingång, en herrgård där ägaren åker engelsk sportbil. På de två bilderna nedan syns skillnad i vinkel och vissa detaljer. På den första syns ett bord i bakgrunden som stör och tar uppmärksamhet från bilen. Vinkeln på bilen upplevs som något bättre. På den nedre bilden skyms bordet av bilen men själva bilen känns lång då den vänder hela långsidan till.

 

IMG_1605 IMG_1608